Miten Masasta tuli Almo-suurlähettiläs

Torstai 30.6.2016 klo 11:01 - Elisa Makkonen


Pikkupojat, siis Masa ja Arvo, ovat meillä aina syöneet kuivamuonaa. Höystetty sitä toki on milloin milläkin, raakapalleroilla pakkasesta tai marketin kypsennetyillä tuoreruuilla. Arvon ruokahalu ja rautavatsa ovat legendaarisia: ei-koskaan-ikinä-milloinkaan nirsoilua tai muuta konstailua, aina sekä akuutti että krooninen nälkä, ja pakki kestää vaikka pikkukivet. Masa sen sijaan on herkkävatsaisempi ja hyvin sopivan kuivamuonan löytäminen ei ole ollut niin yksioikoista. Masan vatsa menee helposti ruikulle, eikä ihan mikä tahansa pöperö välttämättä edes tee kauppaansa – tällöin koskemattoman ruokakupin vierelle voi vaikka laittaa maaten ja pohdiskella elämän suuria filosofisia kysymyksiä (oman annoksensa jo hotkaisseen Arvon tuijottaessa kippoa ahnaasti, kuola parrasta roikkuen, koko ajan vaivihkaa lähemmäksi hivuttautuen). Muutokset ruokavaliossa olemme saaneet tuta myös me, Masan lähellä oleskelevat, sellaisina pommeina ja tussauksina, että ydinasevaltiotkin olisivat kateellisia... Lisäksi Masan mukavuudenhalu (kröhöm, lue: laiskuus) yltää myös ruokailuun: ihan pientä nappulaa ei maksa vaivaa pureskella, vaan ne voi nielaista kokonaisina ja oksentaa sitten hetkeä myöhemmin ruokatorven muotoisena, sulamattomana pötkönä… Eli aika monta nappulamerkkiä ja –sorttia on meilläkin ehditty käydä läpi, eikä sellaista ah-tätä-meillä-syödään-tästä-lähtien-aina-tuotetta oikein ole löytynyt.

 

Mainitsin näistä Masan kommervenkeista koirien ravitsemuksen asiantuntijalle Wilhon närästys-/ruokavalioviilausten yhteydessä joskus vuodenvaihteen tienoilla. Hän tiesi kertoa, että Suomen markkinoille odotetaan Italiasta uutta koiranruokatoimijaa kokonaan uudenlaisen kuivamuonan kanssa. Italiassa Almo Nature on toiminut jo vuodesta 2000 ja tunnetaan siellä laadukkaiden koiran- ja kissanruokien ohella myös mm. mittavasta eläinsuojelutyöstään.

 

Juju Almon Alternative -kuivamuonissa on se, että ne on valmistettu tuoreesta lihasta, eikä lihapitoisuutta ole nostettu lihajauholla tai kuivatulla lihalla. Siten nappulan sisältämä proteiini on mahdollisimman vähän prosessoitua ja laadukasta. Kaikki Alternative -nappuloihin käytetyt raaka-aineet ovat elintarvikelaatuisia eli ihmisravinnoksi kelpaavia ja täysin GMO-vapaita. Jäimme siis Masan ja Arvon kanssa kiinnostuneina odottelemaan mahdollisuutta päästä testaamaan tätä uutuutta.

 

Maaliskuussa se sitten viimein saatiin Suomeen ja pikkupojat pääsivät maistelemaan Almoa ensimmäisten joukossa. Alternative-sarjan tuotteita on tällä hetkellä neljää erilaista: lihansyöjille suunnattu Alternative 170 on kana-riisipohjainen nappula, joka sisältää 75 % tuoretta kanaa (nimen 170 tulee siitä, että 100 grammaan nappulaa on käytetty 170 grammaa lihaa), ja sekasyöjille löytyy kolme eri vaihtoehtoa, kana, lohi ja lammas, joista kussakin on 50 % tuoretta lihaa + riisiä. Almon tuoteselosteet ovat mukavan lyhyitä ja selkokielisiä, tuotteen sisältämät raaka-aineet ymmärtää maallikkokin. Mm. pellavansiemenet on lisätty joukkoon kokonaisina turvaamaan omega-3:n ja omega-6:n saannin, ja olenkin voinut luopua öljyn erikseen lisäämisestä ruokaan. Nappulakokoa Almossa on kahta, XS-S ja M-L (kilojen puolesta meidän poikien nappulakoko olisi tuo pienempi, mutta hotkimistaipumus huomioiden, olen itse tarjonnut M-L-kokoa – eroa tuotteissa on 1-2 % valkuais- ja rasvapitoisuudessa). Pakkauskokoja on myöskin kaksi, 3,75kg ja 9,5kg – ja isommassakin säkissä sulkumekanismi – jes!

 

Vaihdoin pikkupojat muutaman päivän aikana varovasti vanhasta nappulasta uuteen, ja vauhtiin päästyämme vaihtelin kippoihin vuoronperään kaikkia neljää eri Alternative-sorttia nähdäkseni miten vatsat kestävät. Ja hyvinhän ne! Maistuvuus on ollut aivan huippuluokkaa (mikä nyt Arvon kohdalla ei ole kovinkaan suuri meriitti! :D), mutta Masan ollessa kyseessä kertoo jo jotain. Vatsat ovat alusta asti pysyneet kunnossa ja polun varresta poimittavat tuotokset maltillisina. Wilhollekin pääsin tarjoamaan Alternative 170:sta palkkanamina, sen ruokavaliorajoitukset kun ovat hankaloittaneet myös kaikenlaista namipalkkoihin perustuvaa treenaamista, ja hyvin upposi jopa herra ronkelille! Turkki on myös pysynyt kaikilla kunnossa ja vointi muutenkin hyvänä – parratkin ovat mukavan vaaleat.

 

Parin kuukauden testaamisen jälkeen olin Almon laadusta riittävän vakuuttunut uskaltaakseni antaa Masalle luvan ryhtyä Almo-suurlähettilääksi. ;) Masan uusi virka on vienyt meitä tähän mennessä Klaukkalan Kuonomäen kautta Turkuun Petolaan, ja sieltä Porin PetPoriin ja Pirkkalan Muppetiin. Ja miten mukavia päiviä ne ovatkaan olleet, olemme päässeet tapaamaan aivan mielettömän ihania ihmisiä ja Masa saanut rautaisannokset rapsutuksia ja kehuja! Em. paikkakuntien lisäksi Almo Alternative -jälleenmyyjiä löytyy tällä hetkellä kolme Helsingistä, ja lisää on toivottavasti tulossa! Elokuussa suurlähettilään Almo-turnee jatkuu Kuopiossa SawoShow’n merkeissä. Katsotaan josko silloin Arskikin pääsisi jonain päivänä maistamaan virkakoirana oloa – ainakin sijaisena jos nyt ei aivan virallisena viranhaltijana! :D

masajaalmo.jpg

Avainsanat: Makkosen pojat, koira, koiran ruokinta, Almo Nature, Almo Alternative


Kommentit

30.6.2016 11:32  Katja Jaatinen

Toivottavasti tulette vielä jossain vaiheessa myös Lappeenrannan eläinkauppaan vierailemaan ja saatte tännekin jälleenmyyjiä!

30.6.2016 11:38  Jande Rehn

Laitan tännekin FB-kommenttini:
Voi ei! Auts... :p Voisiko joku selittää, kun minun matikkapäähäni tämä ei mene: "nimen 170 tulee siitä, että 100 grammaan nappulaa on käytetty 170 grammaa lihaa"! Jos on 100g jotakin tuotetta, materiaa, materiaalia, ainesta, mitä tahansa, se 100g ei voi mitenkään sisältää mitään ainesosaa enempää kuin oman massansa/painonsa verran. Vaikka pakattaisiin, puristettaisiin, tiivistettäisiin, lytistettäisiin - tehtäisiin mitä vaan, tuo 100g ei voi sisältää jotakin ainesosaa omaa painoaan enempää, joten tuo, että 100g sisältäisi liihaa 170g on melko mahdoton yhtälö. Minun (ja kai yleisenkin) matikkapääni mukaan... Eli jokin häikkähän tuossa tekstissä on, sillä tämän prosentuaalisen ilmoituksen "Alternative 170 on kana-riisipohjainen nappula, joka sisältää 75 % tuoretta kanaa" mukaan lihaa on siis 75%, jolloin 100g sisältäisi 75g lihaa - ei suinkaan 170g. Eikös?

30.6.2016 13:39  Elisa

Jande Rehn, saitkin jo fb-kysymykseesi vastauksen, mutta vastaan vielä tännekin jos joku pohtii samaa. Eli tuore liha tosiaan sisältää kosteutta 80 %, jolloin sitä tarvitaan suhteessa painoon enemmän, jotta lihapitoisuus edelleen pysyy luvatun korkeana. Valmis nappula kun ei sisällä kosteutta kuin 8 %.

20.8.2017 9:11  Ritva

MiTää on ne Helsingin almo alternative jälleenmyyjät. En löydä mistään, vain kissan ruokaa löytyy?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini