Wilhon wiimeisin witsaus - krooninen, vaikea-asteinen kuivasilmäisyys

Lauantai 25.2.2017 klo 20:22 - Elisa Makkonen


wilho25022017_2.jpg

No niin. Meidän närästelevällä, maksasairaalla ja eturauhasvaivojen takia pallittomalla Wilholla on uusi diagnoosi: vaikea-asteinen kuivasilmäisyys, keratokonjunktivitis sicca, KCS. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Wilhon oma kyynelnestetuotanto on lähes olematonta. En ole koirien silmäsairauksien asiantuntija ja tästä vaivasta tiedän tällä hetkellä, kuukausi diagnoosin jälkeen sen, mitä yksi yleiseläinlääkärikäynti, yksi silmäsairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin luona käynti ja vimmattu googlettaminen ovat antaneet. Kirjoitan siis sen perusteella mitä nyt, tässä hetkessä, tästä aiheesta ymmärrän. 

Wilhon kuivasilmäisyys huomattiin silmätulehduksen takia varaamallani eläinlääkärin vastaanotolla. Tai itse asiassa yritin alun perin ajanvarauksen sijaan vain saada puhelimessa antibioottireseptin – ajattelin, että turha siihen käyntiin on rahaa laittaa, kun ilmeinen silmätulehdushan tämä on. No, puhelimeen vastannut hoitaja oli onneksi sitä mieltä, että parempi kuitenkin näyttää lääkärille kuin näkemättä määrätä lääkkeitä. Ja juu, myönnän ajatelleeni, että niinpä niin; jostainhan ne klinikan rahat on saatava, mutta tyydyin mukisemaan vain sisäisesti ja varasin kiltisti ajan.

Käynnin yhteydessä Wilholle tehtiin ns. Schirmerin kyyneltesti eli mitattiin silmien kyynelnesteen tuotantoa yhden minuutin ajan. Normaali tulos on 15-25mm/min, Wilholla surkeat 5mm/min. Siitä johtui myös silmissä oleva tulehdus; kuivasilmäisyys altistaa silmätulehduksille ja sarveiskalvon pintakerroksen vaurioille. Tulehdusoireiden lisäksi kuivasilmäisyyttä on aihetta epäillä jos koira ’vinkkaa’ silmää tai siristelee. Toinen silmä voi myös näyttää pienemmältä kuin toinen. Wilholla silmien rähmiminen oli ollut runsaampaa jo jokusen päivän ennen toisen silmän siristelyoireen alkamista, mutta koska rähmä oli ’normaalin’ väristä ja olin juuri trimmin yhteydessä taas rouskaissut Wilhon kulmakarvat lyhyiksi, niin ajattelin rähmimisen johtuvan silmien altistumisesta oudokseltaan talviviimalle.

Yleisesti ottaen kuivasilmäisyys on kääpiörotujen keskuudessa jopa suht yleinen vaiva, ja erityisen tyypillinen roduille, joilla on luonnostaan ulkonevat silmät. Perinnöllisen alttiuden lisäksi sen voivat laukaista tietyt lääkeaineet, mm. sulfa, tai se voi ilmentyä esim. kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydessä. Useimmiten kyse on kuitenkin autoimmuunisairaudesta. Wilhon kohdalla syy lienee viimeksi mainittu, koska se ei ole saanut sellaisia lääkkeitä, joiden tiedetään aiheuttavan kuivasilmäisyyttä ja kilpirauhasarvot olivat normaalit.

Wilhon kuivasilmäisyyden hoito aloitettiin syklosporiinivoiteella kyynelnestetuotannon vauhdittamiseksi (syklosporiini on ihmisilläkin mm. elinsiirtopotilaiden hyljinnänestoon käytetty immunosupressiivi), antibioottivoiteella silmätulehduksen hoitamiseksi sekä säilöntäaineettomilla keinokyynelillä silmien kostuttamiseksi. Ensimmäisinä viikkoina Wilhon silmiin tiputettiin päivässä yhteensä kymmeniä tippoja: aamuin illoin syklosporiinia ja antibioottia, ja parin tunnin välein kostuttavia keinokyyneleitä. Lisäksi silmiä puhdistettiin keittosuolaliuoksella aamuin illoin sekä tarvittaessa.

Löysin netistä artikkelin ihmisten kuivasilmäisyydestä, jonka mukaan oli tutkittuun tietoon perustuen todettu, että rasvahapoista erityisesti mm. tyrnistä saatava omega-7 helpotti kuivasilmäisyyttä. Niinpä, närästyksen uhallakin, korvasin Wilhon iltaruokaan lisättävän luomuöljyn joka toinen ilta tyrniöljykapseleilla. Lisäksi hankimme ilmankostuttimet sekä olo- että makuuhuoneeseen, koska kuiva sisäilma voi entisestään pahentaa kuivasilmäisyyden aiheuttamaa epämukavuutta.

Kaikkein raflaavin hankinta oli kuitenkin Doggles -merkkiset koirien suojalasit. Oman kyynelnestetuotannon ollessa olematonta sekä viima että katupöly yms. ulkoillessa silmiin tiensä löytävät roskat ovat pahinta myrkkyä muutenkin kovilla oleville sarveiskalvoille. Ei kuitenkaan varmaan tarvitse erikseen mainita, että Wilho - varsinkaan alkuun - ei tätä ostosta oikein osannut arvostaa… Jostain syystä nämä kakkulat koettelivat myös minua, itsekin rillipäätä. Mietin mielessäni, että mitähän muut mahtavat ajatella. Ne vastaantulijat, vieraat ihmiset, jotka eivät tunne Wilhoa tai tätä tilannetta. Meinaavatkohan he, että kylläpä on koiran hyysääminen viety naurettavan pitkälle, kun sillä on omat aurinkolasitkin! Niin. Kyllä meillä toki hyysätäkin osataan, Wilhoa varsinkin - onhan se minulle se The Dog - mutta ei koskaanikinämilloinkaan koiran mukavuuden tai hyvinvoinnin kustannuksella. Ja näistä laseista se ei nauti, mutta silti se tarvitsee ne. Varsinkin koiranomistajien keskuudessa valitsee ihan uskomaton ’Meidän koira on parempi kuin teidän koira’ –meininki, ja joku toinen osaisi AINA hoitaa koirasi paremmin kuin mihin itse kykenet. Wilhon kanssa minun on kuitenkin ollut pakko yrittää kasvattaa itselleni paksumpi nahka, oli kyse sitten elefanttikuosisesta froteepuvusta kuivatteluun tai laseista kuivien silmien suojaamiseksi, ja todeta kliseisesti: tuomitse minut vasta kun olet kävellyt mailin kengissäni.

Kolme viikkoa ensimmäisen eläinlääkärikäynnin jälkeen menimme kontrolliin silmäsairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin vastaanotolle. Siellä todettiin, että syklosporiini ei ollut vaikuttanut toivotulla tavalla ja kyynelnesteen tuotanto oli edelleen aiemmalla, lähes olemattomalla tasolla. Lisäksi toisen silmän sarveiskalvon pinta oli aivan naarmuuntunut ja samea. Vaurioitunut pinta ’kuorittiin’ pois paikallispuudutuksessa (onneksi Wilho on MAAILMAN kiltein potilas!), jotta nyt määrätyt uudet lääkkeet pääsisivät hoitamaan edelleen elinkelpoista sarveiskalvon pintaa. Syklosporiini vaihdettiin takrolimuusiin (joka, hassua kyllä, on itse asiassa ihmisten vaikeaan atopiaan kehitetty ihovoide), uusi antibioottivoide aloitettiin ensisijaisesti silmien kostuttamiseksi, ei niinkään tulehduksen hoitamiseksi, ja aiemmin käytetty keinokyynelvalmiste vaihdettiin (toivottavasti) tehokkaampaan silmägeeliin. Ja näillä täällä nyt mennään. Muutaman päivän päästä, eli kaksi viikoa edellisestä käynnistä, Wilholla on taas uusi kontrolli silmälääkärillä. Istumme siis sormet ja varpaat ristissä, että takrolimuusi olisi onnistunut siinä, missä syklosporiini tuotti pettymyksen eli Wilhon oman kyynelnestetuotannon aktivoimisessa. Jos ei, niin sitten en edes tiedä; en uskaltanut kysyä.

Ja miksi minä tästä nyt vuodatan? No, ensisijaisesti toki siksi, että tietoisuutta tästäkin sairaudesta on hyvä lisätä, jotta mahdollisimman moni koira saisi ajoissa avun tähän epämukavuutta ja kipua tuottavaan vaivaan, joka hoitamattomana voi johtaa jopa näön menetykseen. Ja toiseksi siksi, että vaikka kova mimmi olenkin, niin en olisi perustelematta tohtinut sosiaalisen median mahtavaan maailmaan postata kuvaa koirastani ’aurinkolasit’ päässä. Surullista, eikö?

Avainsanat: Makkosen pojat, kääpiösnautseri, koira, kuivasilmäisyys, keratokonjunktivitis sicca, KCS


Kommentit

25.2.2017 20:50  HL

Tsemppiä kovasti Wilholle ja kosteita silmiä. Itselläni sama hankala vaiva sillä erotuksella että Siklosporiini tepsii. Onneksi Wilholla on hyvä emäntä!

25.2.2017 21:00  Riitta

Toivotaan Wilholle kovasti kyyneliä.....😢

25.2.2017 21:02  Leena Lahdensuo

Wilholle voimahali Unnalta ja minulta, myös emännyydelle 😍🐾🐾

25.2.2017 21:12  Anne Isosalmi

Wilholle rakkautta ja kyyneliä ❤

25.2.2017 21:14  Anne Uusitalo

Voi ja tsemppiä, rapsutuksia 💖

25.2.2017 21:15  Riitu

Paranemista Wilholle! Meidän neiti koiruus on kolmannella antibioottikuurilla anaalirauhastulehduksen takia. Sitkeä tauti. Ja mamman pitää nyt tarkemmin tutkia asiaa tarkemmin. Me lähetämme Wilholle ja perheelle tsemppiä.

25.2.2017 21:17  MusTiina

Voi Wilho, tsemppiä laseihin totuttautumisessa. Roskat silmissä voi tehdä tosi pahaa.

25.2.2017 21:21  Raija Hyttinen-Moisio

Wilholle voimia jaksaa nämä kaikki puudutukset,lääkitykset ja ne muut rasitukset♡Äitille kans 😊

25.2.2017 21:22  Anne Lehtonen

No sepäs pysähdytti! Toivotaan,että nyt on tehokas lääke kokeilussa👍Tsemppiä suloiselle Wilholle <3 ja tietty koko perheelle 👍

25.2.2017 21:23  Isabeau

Vilholle voimia. Yleensä sateisen päivän jälkeen tulee aurinkoista.
Tsemppiä
Isabeau ja Sinkku

25.2.2017 21:23  Ritva Lindblad

Tsemppiä Wilholle. Meillä Leia Esp.vesikoira 11,5 v. Korkeat maksa-arvot n 3 vuoden ajan hoidettu. Nyt jatkuvasti silmien rähmimistä. Useita silmäantib kuureja. Käytiin silmiin perehtyneellä eläinlääkärillä. Ei testattu mitään. Saanko kysyä missä silmälääkärillä Wilho kävi. On hienoa, että olet jakanut näitä Wilhon ongelmia. Joku toinenkin karvakaveri saattaa hyötyä siitä. Tsemppiä sinullekin ja lisää paksuutta nahkaan. Kiitos

25.2.2017 21:23  Hannele Salo

Isot halit ja rapsutukset Wilholle! 🐕

25.2.2017 21:25  Markus Salomäki

Toivotaan täältäkin kaikkea hyvää Wilholle ❤️💕

25.2.2017 21:26  Minna

Ihmisen paras kaveri ja terapeutti vailla vertaa ansaitsee hoivan ja huolenpidon. Meidän ihmistenkin hönön ulkonäön takana voi olla muutakin kuin huono tyylitaju. Toivotan koko revohkalle ihanaa kevättä ja ainakin ajoittain falskaavia kyynelkanavia❤

25.2.2017 21:27  Helena

Tsemppiä Wilholle ja äidille! Meidän kahdella käpsyllä oli myös kuivasilmäisyys ( muutaman muun diagnoosin lisäksi). Luukaksella ei kyynelnestettä erittynyt kuin 2 mm schirmerin testissä. Saimme akuuttihoitojen jälkeen pitkäaikaiseen käyttöön protopic salvan joka toimi erittäin hyvin vaikka ei varsinainen silmävoide olekaan. Muista tipoista ja rasvoista ei ollut apua. Testitarvot nousi tuolla 7-9mm. Ja kaikki koirien puolesta asenne on oikein, ihmisten ajatuksista viis !!

25.2.2017 21:53  Lammi Marjaana

Hei. Voimia teille kaikille ja Vilholle helpotusta kuiviin silmiin. Kiitos myös kirjoituksesta, itselläni 10 vuotias käppänä ja on hyvä nyt alkaa seuraamaan silmiä.

25.2.2017 21:58  Vilma Kymlander

Voi sentään! Tämäkin ihan uutta minulle. Haluaisin kuitenkin kysyä toista asiaa. Kerroit,että Vilholla on myös maksasairaus. Onko sekin tyypillistä snautsereille? Minun Apo-koirallani todettiin maksan laajentuma, jota hoidetaan ruokavaliolla. Ongelma on vain se, että dieettiruoka ei maistu. Olen luistanut asiassa niin, että lisään sekaan muuta maistuvampaa koiranruokaa, mutta niissä on aina jonkinverran rasvaa, joka on myrkkyä. Samoin on laita herkkuvälipalojen, joihin Apo on tottunut, eikä minulla ole kanttia niitä siltä kokonaan kieltää. Onko Wilholla myös dieetti ja miten se teillä luonnistuu?

25.2.2017 21:59  Liisa Louhiala-Pärnänen

Tsemppiä.
Koirallamme oli aikanaan sama sairaus. Todellinen syy loppujenlopuksi oli allergia. Kun sitä alettiin hoitaa, helpotti kuivasilmäisyyskin.

25.2.2017 22:11  Sirkka Ypyä

Tsemppiä Wilholle. Tässä ihan kostuu silmät kun ajattelen miten vaikeaa on.

25.2.2017 22:18  Anja Suuntala

Wilholle paljon, paljon paranemistoivotuksia ja hyvälle emännälle tsemppiä.

25.2.2017 22:49  Mari Lassinpelto

Hei, oma käppänäni kärsi samasta vaivasta ja silmä jopa ommeltiin kiinni kerran, että sarveiskalvo sai parantua rauhassa. Jos olisin tiennyt suojalaseista, olisin ne varmasti hankkinut! Tsemppiä teille, toivotaan, että lääkkeet auttavat ja elämä helpottuu.

25.2.2017 22:56  Charlotta Buchert

Tsemppiä teille kaikille! Toivomme, että lääkkeet nyt auttavat!

25.2.2017 23:00  Marru

Hieno kirjoitus ja huolenpito koirista! Toivottavasti tilanne paranee.
Ja nimim. Riitulle ehdottaisin (varovasti) homeopatiaa anaalirauhastulehduskierteeseen, voisi olla apua, meillä ainakin löytyi ainoa apu antibioottikierteeseen.
Rapsutelkaa koirianne <3

25.2.2017 23:39  Tiiu

Käyppä Jackrusselipalstalla Facebookissa. Sieltä löytyy näitä kohtalon tovereita, muutama silmänsä taudille menettänytkin.

25.2.2017 23:42  Sara Welander

Onneksi Wilholla on järkevä "kanssakulkija", joten Wilhon hoito on hyvissä käsissä.Paljon paranemistoivotuksia Wilholle <3 .

25.2.2017 23:50  Liisa

Voi Wilho <3 tsemppiä

25.2.2017 23:50  anne ojala

tsemppiä Vilholle t. Tessa käppänä

26.2.2017 0:47  Annuli

Wilho ja perhe! Voimia, toivoa ja uskoa 😊

26.2.2017 6:07  Anne

Tsemppiä Wilholle ja rapsutuksia. 😎

26.2.2017 7:52  Mira ja kaikki löytiksen väki

Woihan Wilho <3 Toivottavasti lääkkeet auttavat!

26.2.2017 8:37  Lisbeth

Kunpa voisin lahjoittaa Wilholle nämä kyyneleet jotka tämä kertomus nostatti omiin silmiini <3 Voimia ja jaksamista Wilholle sekä emännälle!

26.2.2017 9:15  Soila

Energiaa ja elämäniloa Wilholle kaikista harmeista huolimatta tai juuri niiden vuoksi! Lasit silmille vaan ja kuono kohti uusia seikkailuja. Luotetaan yhdessä siihen, että lääkitys tehoaa! Lämmin kiitos emännällensä asiantuntevasta ja samalla niin inhimillisestä kirjoituksesta!

26.2.2017 9:56  Sarianne

Meillä käpsy-pojalla alkoi vakava kuivasimäisyys (kyyneleritys 0mm) Sulfa -kuurin jälkeen reilut 2 vuotta sitten. Antibioottitipat ja syklosporiinivoide eivät tuoneet tulosta ja koira oli niin tuskainen että teimme jo päätöksen päästää pois kivuista. Kun ei mitään menetettävää ollut, käytin vielä homeopaatilla ja kas kummaa, silmät alkoivat aavistuksen kirkastua ja koira piristyi.
Sitten saimme uuden lääkkeen, takrolimuusi- voiteen, ja parin viikon käytön jälkeen elämä voitti. Tämä lääke on ollut meillä nyt kaksi vuotta käytössä ja on edelleen korvaamaton apu. Voimia Wilholle, toivottavasti simät paranevat.

26.2.2017 11:27  Elisa Makkonen

Kiitos kaikille kommenteista ja ihanista tsemppaustoivotuksista!

Vilma, Wilholla on epäily maksan mikrovaskulaarisesta dysplasiasta, MVD:sta (vain epäily siksi, että diagnoosin varmistaminen vaatisi koepalan, minkä ottaminen taas ei ole mielekästä). Maksashuntti on tietokonetomografialla poissuljettu ja se on pääasia.

Meillä Wilhon ruokavaliota on säädetty sataan kertaan, sekä maksan että närästyksen vuoksi. On kokeiltu monet eri ell-nappulat (jotka eivät meilläkään muutenkin ronkelille koiralle maistuneet), kotiruoka, raakaruoka, MHB-Karp -maitohappobakteerikypsennetty ruoka jne. Tällä hetkellä Wilho syö Best-In kalkkunakiusausta suoraan Prisman kylmäaltaasta. :D Se on eka ruoka aikoihin, joka maistuu ja jonka se sietää - paino noussut jo yli kilon! Punaista lihaa ja rasvaa mekin välttelemme.

Ja mitä nameihin, puruluihin yms. tulee, niin mun on ollut pakko kovettaa itseni ja Wilho ei saa mitään herkkuja. Surkeaa, mutta totta. Meillä tosin totaalikieltäytymiseen on ollut vaikuttamassa ennemminkin närästys kuin MVD.

26.2.2017 11:38  ullamirjami

Vointia teille sinne ,Onneksi se ei ole mitään tarttuvaa --niinkun silmätulehdukset on AinaKIN LAPSILLA - mINUN jERRYNI OLI ALLERKINEN MAANTIEPÖLYLLE ,KUN NE LIKKOJEN HALUT VETI PARTANAAMAA SINNE KATUOJIINKIN - MUTTA SAIN SEN HOIDETTUA KOTIKONSTEIN - pESIN SILMÄT VAROVASTI lÄMPÖSELLÄ VEDELLÄJA NOOLLÄ pYÖREILLÄ PUMPULI TUKOILLA - sITTEN VAAN kELTASTA SILMÄSALVAA -- KAPPAS VAAN TAAS OLI TULEHDUS TAI AINAKIN NE SILMÄT NÄYTTI TESRVEILTÄ -- Ei pitänyt huutaa -- Toivon että Wilho saa apua , tuntuu olevan kova pala teille -- on varmaankin kallista ja se hoito ei ole hauskaa --minun koira ei tykännyt koko koirien Terveyskeskuksestakaan pisti vastaan kun käännytiin sinne päinkin --Kynsienleikkukin oli kamalaa .

26.2.2017 15:04  Elisa Makkonen

Ai niin, ja siis vastauksena Ritvan kysymykseen, niin Leena Ruotsalainen-Ryökkynen on Wilhon silmiä hoitava eläinlääkäri.

26.2.2017 19:53  Päivi Kytömäki

Voi että kun pitää olla kaikkee vaivaa. Nuo on maailman ihanimpia koiruuksia, niille ei kerrassaan toivois ikinä mitään pahaa. Mutta, toivotaan että apu löytyy tuohonkin sairauteen ja Wilho saa nauttia vielä monia vuosia teidän ihanan perheen seurasta ja toisinpäin. Tsemppiä!!!

4.4.2017 9:31  Irtak

Hei, meillä ei syklosporiini auttanut ollenkaan, vuosi kokeiltiin ja kahden viikon välein oli uusi silmätulehdus. Lääkärimme vaihtoi lääkityksen takrolimuusiin, 9 kuukautta mennyt, eikä yhtä ainoaa silmätulehdusta ole ollut, eli meillä auttoi todella hyvin!

15.5.2017 17:10  Heidi Leinonen

Moikka! Meillä koiralla Pannus jonka hoidossa ollut siklosporiinitipat, mutta nyt niiden valmistus on lopetettu ja lääkäri suositteli siirtymistä takrolimuusiin. Lueskelin että se saattaa kirvellä ja ärsyttää silmää paljonkin ensi alkuun. Hilla arastelee siklosporiinitippojenkin laittoa :/ Millaisia kokemuksia sinulla on, miten Wilho antoi voidetta laittaa ja aiheuttiko ärsytystä silmään? Aurinkolasit meilläkin ja aivan samaa mietin aluksi, että mitähän kaikki ajattelee, koiralla aurinkolasit. Mutta mitäpä ei tekisi koiransa terveyden eteen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini